Rozwiązania stosowane w przemyśle wymagają nie tylko niezawodnych, zaawansowanych
i najnowocześniejszych technologii, ale także wysokiej jakości surowców chemicznych stosowanych zarówno jako składniki półproduktów i wyrobów gotowych wykorzystywanych w wielu procesach wytwórczych.
Kwas solny wykorzystywany jest w wielu branżach przemysłowych i usługowych i występuje w dwóch odmianach:
- kwas solny techniczny,
- kwas solny spożywczy.
Różnią się one między sobą sposobem produkcji, jakością i stężeniem, jednak właściwości i skład chemiczny są niemal takie same. W wielu zastosowaniach czystość kwasu solnego nie ma kluczowego znaczenia i właśnie dla takich aplikacji dedykowany jest kwas solny techniczny. Wysokiej jakości, czysty kwas solny ma zastosowanie w wysoce wymagających branżach. Jest wykorzystywany m. in. w syntezach chemicznych aktywnych składników leków.
Kwas solny spożywczy – HCI – jest nieorganicznym związkiem chemicznym, będącym roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Posiada silnie właściwości żrące, ostry i drażniący zapach. Czysty kwas solny jest bezbarwny. Żółtawe zabarwienie dotyczy technicznego kwasu solnego i spowodowane jest zanieczyszczeniem jonami żelaza.
Kwas solny spożywczy – zastosowanie
Spożywczy kwas solny jest jednym z najważniejszych kwasów o szerokim spektrum zastosowania, w tym m.in.:
- stanowi półprodukt w produkcji chemikaliów, mydeł i detergentów, farmaceutyków, kosmetyków, środków ochrony roślin,
- wykorzystywany jest w procesie uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia oraz wody przemysłowej,
- stosuje się go jako środek czyszczący, neutralizujący, odkamieniający oraz jako regulator pH,
- wykorzystywany jest do oczyszczania powierzchni metali oraz w geologii do analizy minerałów,
- stosuje się go również w energetyce do regeneracji wymienników jonitowych,
- ma zastosowanie w produktach do spawania i lutowania,
- wykorzystywany jest w produkcji biopaliw, olejów i smarów,
- zastosowanie ma również w przemysł włókienniczy i budowlanym.